tiistai 3. syyskuuta 2013

Online- offline vuorovaikutuksen muutoksesta

Teen psykoterapeuttikoulutukseni lopputyön nettipsykoterapiasta viimeisen opintovuoteni aikana. Olen aloittanut työskentelyn terapauttina elokuun alussa. Tarjoan terapiapalveluita perinteisen nenäkkäin tapahtuvien tapaamisten lisäksi myös online-palveluina.

Itselläni on yli kuuden vuoden kokemus online-työskentelystä käyttäen lukuisia sosiaalisen median työvälineitä. Minua kiinnostaa yhä enemmän, miten online- ja offline- (face-2-face) vuorovaikutus eroavat ja/tai ovat samankaltaisia. Kokoan Facebookin online & offline ratkaisuja sivulle viimeisintä tutkittua tietoa johtamisen lisäksi myös käynnissä olevasta online-vuorovaikutustaitojen muutoksesta, jonka uusi teknologia mahdollistaa meille työskentelyvälineenä.

Lähiaikoina olen törmännyt myös tutkittuun tietoon online-vuorovaikutuksen vaikuttavuudesta. Sveitsiläisessä tutkimuksessa todettiin internetin kautta tapahtuvan psykoterapian olevan yhtä tehokasta, ellei tehokkaampaakin kuin nenäkkäin (face-2-face) tapahtuvan terapian. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on todettu monia etuja nettiterapian käytöstä masennuksen hoidossa. Kiinnostava on myös uusi tukimus siitä, että minä- ja me-kokemus muistuttavat yhä enemmän toisiaan. Viime vuosina sosiaalinen media on  muuttanut vuorovaikutusta ja asioita voidaan kokea aidosti myös online-ympäristöissä. Tämä vaikuttaa varmasti minä- ja me-kokemusten syntymisen helppouteen, kun aina ei tarvise kokoontua nenäkkäin tavatakseen muita ihmisiä. Vielä yksi kiinnostava käynnissä oleva pitkittäistutkimus Helsingin yliopistossa. Siinä seurataan kuinka diginatiivit työskentelevät luontevasti mobiililaitteilla online-ympäristöissä. Meitä, jotka vasta opettelemme uusia online-työskentelyn taitoja kutsutaan tutkimuksessa "digisiirtolaisiksi".

Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että kaikessa asiantuntijatyössä tarvitaan sosiaalisen median ymmärtämisen lisäksi hyvä online-offline-vuorovaikutustaitojen yhdistelmä. Asiakkailla on nykyisin yhä enemmän niin ymmärrystä kuin osaamistakin käyttää online-palveluita. Suomessa niin A-klinikka  kuin HUSin mielenterveystalo.fi  ja peluuri ovat hienoja esimerkkejä ja päänavauksia online-työskentelyn suunnasta, joka pitäisi olla laajemminkin käytössä  sosiaali- ja terveysalalla.  Sosiaali- ja terveysalan työntekijät, terapeutit, ja esimiehet tarvitsevat täydennyskoulutusta uudenlaisten online-offline vuorovaikutustaitojen hallintaan.

Laitan tähän blogin loppuun kuvan, joka on otettu tämän blogin "verhon takaa" havainnollistamaan, mitä merkitystä digitaalisen työskentelyn ymmärtämisellä on, kun esimerkiksi kirjoitan blogin. Olen kirjoittanut yhden Tunnepeili- ratkaisuja oppien blogin  toukokuun lopussa tänä vuonna. Tätä blogia on selattu yhteensä 201 kertaa. Kirjoitan myös neljää muuta blogia, jotka olen linkittänyt tämän blogin yhteyteen. Yhteensä blogejani on selattu yli 15 000 eri kertaa viimeisen kolmen vuoden aikana. En tunne kuin murto-osan blogieni lukijoista. Blogeja kommentoidaan vähän niiden yhteyteen. Mutta kuulen blogeistani, kun tapaan ihmisiä sosiaalisen median yhteisöissä tai nenäkkäin eri tilaisuuksissa. Miettikää mitkä mahdollisuudet netti ja sosiaalinen media antaa ihmisille "to be connected together". Varsinkin tänä päivänä 3.9.2013 tuo Nokian tunnusfraasi tuntuu yhä tärkeämmältä, kun Nokian taival itsenäisenä yrityksenä päättyy ja siitä tulee Mikrosoftin kylkiäinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti